FEJLESZTÉS

ÚJ SZÁLLÁSHELY KIALAKÍTÁSA PÁCINBAN

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Új szálláshely kialakítása Pácinban” című, 2054919222 azonosító számon nyilvántartott támogatási kérelmemet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, mint Irányító hatóság támogatásra érdemesnek ítélte.

 

A projektben megvalósuló beruházások:

A fejlesztéssel egy a településképet javító, funkcióbővítő, új munkahelyet is létrehozó, akadálymentesített magánszálláshely jön létre, amely hat fő elhelyezésére lesz alkalmas 182 m2 hasznos belső térben. A Tóth Tamás (Pácin, Kossuth tér 18. sz.) tulajdonát képező Pácin, Kossuth tér 15. sz. (hrsz. 261) alatti ingatlanon álló lakóépület kerül átalakításra, felújításra rendeltetés módosítással. Az építési tervek szerint a meglévő épület felújítása és átalakítása pályázati forrás segítségével, jelen beruházás részeként valósul meg. Az épület bővítés saját erőből készül el, nem képezi a közbeszerzés tárgyát. Költséghatékony módon, a nyílászárók cseréjével, az épület teljes külső-belső felújításával és szigetelésével, modern és hatékony fűtési technológia alkalmazásával, az elektromos rendszer cseréjével és szennyvízelvezetéssel, környezetbarát és természetes anyagok felhasználásával a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve kerül kialakításra az összkomfortos, négy napraforgós minősítésű az esélyegyenlőségi szempontoknak is megfelelő akadálymentesített szálláshely.

 

A projekt tervezett összköltsége: 35.856.815,- Ft.

Az elnyert támogatás összege: 18.645.544,- Ft

Kivitelező: ZEMPLÉN BAU Építő Kft.

Műszaki ellenőr: VIRTUÁL Építész Stúdió Kft.

A kivitelezés befejezése: 2014.december 31.

 

CÉLJA:

A pályázó stratégiai célja kiaknázni a turisztikai ágazatban rejlő térségi fejlődési potenciált, hiányos piaci szegmensek megcélzásával.A projekt konkrét célja ennek az első fontos lépése:új falusi magánszálláshelyek létesítése széleskörű egyéb szolgáltatásokkal.

Nemcsak hasonló, mondhatni minden egyes szálláshely kategóriában nagyon alacsony a kínálat a Bodrogközben,ugyanakkor jelentős a turisztikai kiaknázatlan potenciál:ezt hivatott termékké szervezni a helyi TDM szervezet.

Ebben a rendszerben vállalkozásunk új piacra lép be: magas színvonalú, ugyanakkor olcsó.

Szálláshely szolgáltatás kiegészítő turisztikai termékekkel. Konkurenciát Sárospatak, Hegyköz, Tokaj-Hegyalja jelenthet.Velük viszont magas szintű szolgáltatással kell felvenni a versenyt, illetve a TDM jóvoltából egymást erősítve kihasználni a másik lehetőségeit. A projekt jelentős kapacitásbővítést hoz(évi 1800 vendégéjszaka), az árbevétel növelést a gazdaságossá tévő felújítás is segíti a változó költségek csökkentésével.

A 137/2008 (X.18.) FVM rendelet alapján a projekt elsősorban az 1. célterület alá sorolható be,egyes elemeiben közvetve vagy közvetlenül a 3. célterületre irányul (alkalmi falusi-, agroturisztikai; ökoturisztikai;lovas turisztikai; horgász turisztikai;kerékpáros turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások).

A projekt főtevékenysége maga az építési-felújítási beruházás, amelyet megfelelő referenciával rendelkező térségi céggel végeztetünk három elszámolási időszakkal.

TARTALMA:

A fejlesztés tartalma meglévő, a pályázó tulajdonában lévő épület rendeltetés módosítással történő teljeskörű felújítása. A négynapraforgós, összkomfortos szálláshely első ütemében 3 db kétágyas vizesblokkal ellátott szoba (egy fizikailag akadálymentes) kerül kialakítással. Évi 300 napos nyitvatartásnál a létrehozott szálláskapacitás 1800 vendégéj/év. Az alaprajzilag teljesen átalakított 182 m2-es hasznos alapterületű épület első fele a közös rész, amely a szálláshelytől függetlenül is használható. Az utcai traktusban található a társalgó, konyha-étkező, tároló és két vizesblokk(a női akadálymentes), míg a hátsó részben a közlekedővel elérhető szobák. A jövedelmezőséget a hármas funkció biztosítja hiszen szálláshely-szolgáltatás mellett falusi vendégasztal szolgáltatást is nyújtunk, illtetve kisebb rendezvények megtartására is alkalmas lesz az épület.

Szolgáltatások: Falusi vendégasztal, saját termékek értékesítése; pácini Karcsa-tón horgászati lehetőség saját stéggel, ugyanitt csónakázás;lovaglás, íjászat a közeli Berzsenyfaluban; kerékpártura a tiszai-tározó töltésén kerékpárúton.

Pácin 20 km-re van Sátoraljaújhelytől és Sárospataktól 30 km-re Kisvárdától,  szlovák határ menti település nagy forgalmú átkelővel, műúton több irányból elérhető menetrendszeri buszjáratokkal is.

A Bodrogköz mint ÉTT, számos természeti értékkel bír(Báró-kert Pácinban, lápok madárvilága, ártéri erdők, Karcsa-tó), a Pácini Mágóchy kastély(15.000 fős éves lát.szám), a Karosi Nemzeti Sírkert, a Kisrozvágyi Berzsenyfalu, a karcsai Román kori templom jelentős regionális-országos turisztikai vonzerők.

Nagy rendezvények:3 napos pácini Bodrogközi napok, Lovasíjász-világkupa, Kulturális örökség napjai, Zempléni-fesztivál. Pácinban több kiskereskedelmi egység, faluház, gyönyörű fekvésű sportpálya, a Mágóchy Kastéy, a kastélypark tanösvénnyel, játszótérrel, sétánnyal találhatók.


UMVP_LOGOEU-ZASZLODIT_nagylogoleader-logounnamed (3)unnamed (2) 20150205_164223 20150205_164206 20150205_164140 unnamed unnamed (1) unnamed (3) unnamed (4) unnamed (5) unnamed (6) unnamed (7) unnamed (8) unnamed (9) TÓTH-leaderes_DIT_NETRE_ok unnamed