LÁTNIVALÓK

PÁCIN:

Mágóchy-kastély múzeum

A pácini Mágóchy-kastély Magyarország legnagyobb reneszánsz kastélya, az egyetlen az országban, mely hiteles képet nyújt Magyarország késő reneszánsz kastélyépítészetéről. Ma falai közt a Bodrogközi Kastélymúzeum változatos kiállításait találjuk.

A hajdani fényében pompázó kastély a Bodrogköz egyik legfontosabb nevezetessége. A kastélyépületet fehérre meszelt bástyákkal tűzdelt, gyilokjárós, romantikus erődfal veszi körül. A bástyáknak és erődfalaknak semmi védelmi szerepük nem volt, a XIX. században építették ki elsősorban a kor romantikus divatjának megfelelve.

Az épület belül egy egyszerűbb kivitelű földszintre, és egy gazdagon díszített emeleti részre tagolódott, ahol a nemesi család az emeleten lakott, kiszolgálásuk pedig a földszinti helyiségekből történt.

Az épületben a Bodrogközi Kastélymúzeum kiállításai láthatók, 2013. május elsején nyílt meg egy modern, interaktív elemekkel dúsított, látogatóbarát kiállítás, amelyben megismerhetjük az épület egykori lakóinakmagochykastelymuzeum életmódját, a reneszánsz társadalmat, és az akkor élt arisztokrácia udvartartását. A kiállítás címe „Felvidéki kastélyok, urak és szolgák”. A kastély eredeti berendezéséből megmaradt bútorokkal egy csinos kis kastélyenteriőrben is gyönyörködhetünk.

A földszinten a cselédszobát és egy reneszánsz konyhát találunk, ez ugye eredetileg is így volt, hiszen a nemesi család az emeleten lakott. Az emeleten a főúri család szobáiba léphetünk, de itt találjuk a szabóműhelyt, az íródeák és a provizor szobáit is. Az élményt a korabeli tájat és embereket ábrázoló metszetek, festmények, korhű bútorok és berendezési tárgyak, illetve múzeumi bábuk és makettek teszik teljessé.

Az emeleten találjuk a különböző interaktív eszközöket, digitális alkalmazások segítségével tudjuk még jobban elképzelni a kései reneszánsz korát.

 

NAGYKÖVESD:

Vár

A magyar határ közvetlen közelében, Pácin mellett fekvő Nagykövesd (szlovákul: Veľký Kamenec) Királyhelmectől 15 km-re délnyugatra található. Fő látnivalója a falu központjában kiemelkedő domb tetején épült nagykövesdi vár romja.nagykovesdvar

A külső vár – a helybeliek elmondása szerint – a domb aljáig nyúlt, de ennek már nyoma sincs.. Falainak egy része még három emelet magasan áll. Körben sánc nyomai fedezhetők föl. A legvastagabb falú három torony fala emelkedik ki magasan, az összekötő falak, amelyek kevésbé szilárdak voltak, könnyebb volt megbontani, azok alapjukig elpusztultak. A falak ma látható formájukban feltehetően a XV-XVI. században épülhettek ki. Nem volt jelentős erődítmény, tipikus kis területű középkori családi vár.

 

KARCSA:

Árpád-kori templom

A Bordogköz vízjárta, holtágakkal szabdalt vidékének különleges műemléke a karcsai Árpád-kori református templom, amelyet a legendák szerint tündérek építettek kőből.karcsatemplom

A román stílusú téglatemplom szentélyrésze 12. századi, belül hatkaréjos rotundából (körtemplom) alakították ki. Hajója a 13. században épült, benne szép, olasz-francia hatásokat is tükröző kőfaragások láthatók, amelyek – egyes kutatók szerint – a johannita lovagrenddel hozhatók kapcsolatba.

A templom szépsége, és az, hogy kőből faragták a templom köveit, mesés legenda születését eredményezte.

 

KAROS:

Honfoglalás Kori Látogatóközpont

2012 szeptember 16-án Bodrogközben, Karoson átadták a régió egyik legjelentősebb turisztikai fejlesztését a Honfoglalás Kori Látogatóközpontot,Latogatokozpont_Karos_330x330 amelynek révén egy évszázadokat felölelő, a honfoglalás korától a kései reneszánszig tartó időutazásra nyílik lehetősége annak, aki ellátogat a térségbe. Karos a magyarság legősibb szállásterületei közé tartozik, ahol az 1980-as években a Kárpát-medence legjelentősebb vezérsírjait tárták fel.

Nemzeti Sírkert – Honfoglalás-kori temető

Karos község határában, a Honfoglalás kori Régészeti Park részeként, Eperjesszög II. temetőhalmán a feltárt 73 sírhely megjelölésével készült el a honfoglalók temetőjének rekonstrukciója.nmz_sirk_karos

Itt tárták fel az egyik leggazdagabb sírmellékletű honfoglalás-kori temetőt: a díszes szablyák, övveretek, tarsolylemezek, a sok pénzérme azt mutatja, hogy a magyarság uralkodó nagyfejedelme ebben a térségben építette ki első hatalmi központját.
A sírjelek mellett a halmon obeliszk áll.

 

CIGÁND:

Falumúzeum

Cigánd a Bodrogköz egyetlen városa. Falumúzeuma a húszas évek paraszti polgárosodási folyamatába bekapcsolódó falut elevenít meg. A ház régi hátsó szobájában tekinthető meg a jelentős textilgyűjtemény és a kenderfeldolgozás tárgy- és eszközanyaga.cigand_falumuzeum

Az idelátogató vendégeknek érdekes programot jelent a híres “Cigándi lakodalmas”, melyet hagyományos lakodalmi ceremónia-vacsorával kötöttek egybe. A cigándi fonót elevenítik fel az asszonyok, férfiak és gyerekek. Ebben szerepel a játék, a népdal, a népmese, a népballada, a találós kérdés és minden, ami ez egykori fonók szokásához tartozott. Nem marad el a jellegzetes étel sem: főtt kukoricát, apróbélest, kalácsot kóstolhat a közönség.

RICSE:

Református templom

Már 1781-ben létezett. Az épületet a református hívek építették fából, mely 1827-ig állt. Ekkor tették le a jelenlegi épület alapkövét. Az új templom kelet-nyugat irányban fekszik és gót stílusban épült. 20 méter hosszú, 14 méter széles, tornya pedig 16 méter magas. 580 hívő számára biztosít férőhelyet. Két haranggal rendelkezik, melyek közül az egyik a híres kisgegőci öntödében készült.

Tájház

2004-ben egy szabadidőpark létrehozására került sor szabadtéri színpaddal, tájházzal, táborozási lehetőséggel, főzőhelyekkel, melyek tökéletesen kiegészítik a Művelődési Ház tevékenységét.

Juhászkút

Ricse egyik nevezetessége a ricsei születésű Zukor Adolph, producer, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója. által 1928-ban adományozott Juhász-kút felett látható, névadó szoborcsoport.

Továbbá:

  • Borsi (Szlovákia): Rákóczi Szülőháza, kastély (26 km)
  •  Sárospatak: Rákóczi Vár, Tengerszem (30 km)
  •  Hercegkút: Világörökség részét képező pincesor (35 km)
  •  Sátoraljaújhely: Közép-Európa leghosszabb bob pályája, Libegő, Drótkötles kabinpálya és átcsúszó (35 km)
  •  Sátoraljaújhely-Széphalom: A Magyar Nyelv Múzeuma (42 km)

Strandok:

  • Cigánd Tisza-part: szabad strand (homoklapály), nem kijelölt fürdőhely (2 km)
  •  Kisvárda: Termál élmény és gyógyfürdő (15km)
  •  Sárospatak: Termál gyógyfürdő (30 km)

unnamed (2) 20150205_164223 20150205_164206 20150205_164140 unnamed unnamed (1) unnamed (3) unnamed (4) unnamed (5) unnamed (6) unnamed (7) unnamed (8) unnamed (9) TÓTH-leaderes_DIT_NETRE_ok unnamed